Het behandelen van insufficiënte perforatoren

Algemeen

Bij een perforantectomie wordt een lekkende verbindingsader tussen de oppervlakkige en diepe aderen verwijderd door middel van een klein sneetje in het boven- of onderbeen. Vervolgens wordt de lekkende ader (en eventuele zijtakken) dichtgebonden. De huid wordt met oplosbare hechtingen, van binnenuit gesloten. Ook kan er besloten worden de verbindingsader met een endoveneuze techniek te behandelen. In dat geval is er sprake van een prikgaatje, geen snede. Lees hier alles over de endoveneuze behandeling.

Bij een operatieve behandeling van spataderen is er een kleine kans op complicaties. De mogelijke bijwerkingen zijn: nabloeding (zelden), wondinfectie (zelden), zenuwletsel (zeer zelden) en trombose (zeer zelden).

Tijdens de behandeling

U krijgt een plaatselijke verdoving op de aangetekende plaats van de perforant. Deze verdoving kan gevoelig zijn en de rest van de ingreep zal nagenoeg pijnloos zijn.

Na de behandeling

Naderhand draagt u 48 uur een non-stop een compressiekous. Dagelijkse activiteiten en zelfs sporten mag u meteen hervatten. Wel is het raadzaam twee tot vier weken niet naar de sauna te gaan of een warm bad te nemen. Ook zwemmen wordt de eerste week afgeraden.

Het is normaal dat er na de ingreep forse blauwe plekken ontstaan deze zullen na een aantal weken volledig verdwijnen. Direct zonlicht op de verse littekentjes is eerste tijd af te raden. Dus als u in de zon wilt smeer dan altijd minimaal een SPF30 op de littekens.

perforant
Perf2