Sclerocompressietherapie bij ontsierende adertjes

Algemeen

Ontsierende vaatjes zijn over het algemeen cosmetisch bezwarende, kleine in de huid liggende, oppervlakkige (spat)adertjes welke zich presenteren in de vorm van fijne, vertakte ‘spinnenwebben’. Ze vallen dus vooral op vanuit esthetisch oogpunt en geven zelden klachten. Andere benamingen zijn: gesprongen vaatjes, Besemreiser, berkentakjes, teleangiectasieën of spiderwebs.

Oorzaak

Besemreiser adertjes is een veel voorkomende afwijking. Waardoor ze ontstaan, is niet geheel duidelijk. Mogelijk spelen hormoonschommelingen tijdens zwangerschap, erfelijkheid en/of een staand beroep een grote rol in het ontstaan van de deze adertjes op de benen. Wat belangrijk is voordat deze adertjes behandeld kunnen worden is om uit te sluiten dat er een inwendige spatader aan ten grondslag ligt.

Behandeling

De behandeling van ontsierende vaatjes is met inspuitingen (sclerocompressietherapie) of met een ND YAG-huidlaser. Afhankelijk van het soort adertjes, de grootte van de adertjes, de diameter van de adertjes en uw huidtype zullen wij u een voorstel doen voor de best aangewezen behandeling.

Tijdens de behandeling

Bij sclerocompressietherapie prikken we de kleine vaatjes aan met een dun naaldje en vervolgens spuiten we een irriterende vloeistof (sclerosans) in waardoor de vaatwanden aan elkaar kleven. Het geneesmiddel dat we toedienen is Aethoxysklerol. Dit middel verhardt en verschrompelt de oppervlakkig gelegen vaatjes. Afhankelijk van de plaats van de vaatjes, de hoeveelheid en uw huidtype moeten we vaak meerdere keren behandelen om tot het best haalbare resultaat te komen. Ook kan het voorkomen dat we been voor been behandelen in verband met de uitgebreidheid. Tijdens het eerste consult maken wij hier altijd vooraf een inschatting van. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten en is nagenoeg pijnloos.

Na de behandeling

Soms moet u na de inspuitingen compressiekousen dragen en vragen wij u veel te lopen en te bewegen. Dit laatste is afhankelijk van de uitgebreidheid en de plaats van de ontsierende adertjes. De kousen draagt u dan gedurende 1 week uitsluitend overdag.

Het is raadzaam twee tot vier weken niet naar de sauna te gaan of een warm bad te nemen. Ook direct zonlicht op het behandelde gebied is de eerste tijd af te raden. Dus als u in de zon wilt smeer dan altijd minimaal een SPF30 op de behandelde plekjes.

Op onze behandelingen geldt echter geen “garantie” wij doen ons uiterste best om de vaatjes te doen verdwijnen en zien vaak een verbetering rond de 80 – 90%. Soms hebben we echter ook tegenvallende resultaten.

Complicaties en lokale reacties komen soms voor. Wanneer het sclerosans uit het bloedvat lekt, kan er lokaal een wondje ontstaan wat soms moeilijk geneest. Een andere reactie is pigmentatie op de plek waar behandeld is. deze bruinverkleuring van de huid kan veroorzaakt worden door het moeilijk opruimen van het ijzer in het bloed door uw lichaam. De pigmentaties verdwijnen meestal pas na enkele maanden tot één a twee jaar.