Goedaardige huidafwijkingen (huidzwelling/tumor) 

Een goedaardige huidafwijkingen is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen. Een goedaardige zwelling vormt niet direct een gevaar voor de gezondheid. Hoe een tumor ontstaat is niet geheel duidelijk. Meestal speelt erfelijke aanleg een rol, samen met overmatige blootstelling aan zonlicht en het ouder worden. In enkele gevallen zijn ze aangeboren. Tot de goedaardige huidtumoren rekenen we onder andere:

Ouderdomswratjes (verruca seborrhoica)

Verruca seborrhoica zijn ruwe, verheven, wratachtige plekken van de huid.

Ze komen voor op het gehele lichaam.

Steelwratjes (Skin tags)

Steelwratjes zijn als het ware kleine huidflapjes die met een soort steeltje aan de huid vastzitten. Ze ontstaan vaker bij mensen met insuline resistentie maar soms ook in combinatie met overgewicht.  Met name in de liezen, de hals, de oksels, de oogleden, in de haren en bij vrouwen ook onder de borsten.

Dermatofibromen

Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het ontstaan ervan wordt in verband gebracht met een eerdere huidtrauma, bijvoorbeeld na een insectenbeet. Dermatofibromen worden vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien en komen meestal voor op de benen.

Verdikte moedervlek (dermale naevus)

Verdikte moedervlekken zijn goedaardige moedervlekken die uit cosmetisch oogpunt, of omdat deze irriteren of bloeden, verwijderd kunnen worden. Ze komen vaak voor in het gezicht maar kunnen op het hele lichaam voorkomen.

Pigmentvlekken (lentigo solaris)

Een lentigo solaris is een goed aardige pigmentvlek die ontstaat op aan zonlicht blootgestelde huidbijvoorbeeld in het gezicht, handruggen, op arm en benen. Hetontstaat meestal pas op oudere leeftijd (>50 jaar), daarom wordt het ook wel ouderdomsvlek genoemd.

Behandeling goedaardige huidafwijkingen

Om cosmetische redenen kan ervoor worden gekozen om bovenstaande huidafwijkingen te verwijderen. Er zijn verschillende technieken voor het verwijderen van deze huidafwijkingen:

  • Curettage/shave-excisie. De huidafwijking wordt (indien nodig onder lokale verdoving) van de huid afgeschraapt met een curette of mesje. Daarna blijft er een oppervlakkig schaafwondjeachteren dit geneest hierna vanzelf.
  • Cryotherapie. Het aanstippen met vloeibare stikstof, wordt toegepast, met name bij vlakke huidafwijkingen zoals vlakke ouderdomswratten of pigmentvlekken. De plek wordt hierbij bevroren en valt uiteindelijk van de huid af.
  • Electrocoagulatie. Hiermee kan de huidafwijking onder lokale verdoving nauwkeurig worden weggebrand. Ook dit geneest met een oppervlakkig korstje en geneest vanzelf.
  • Ellipse excisie. Hiermee kan de huidafwijking onder lokale verdoving nauwkeurig worden uitgesneden. De huid wordt hierna in lagen gehecht en uiteindelijk vormt zich een littekentje.