Zwangerschap en spataderen

Algemeen

Tijdens een zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in het lichaam flink toe. Ook verandert er veel in de hormoonspiegel en kunnen de wanden van de aders verslappen. Verder kan de groeiende baarmoeder de terugstroom van bloed vanuit de benen naar het hart bemoeilijken. Dit zijn allemaal redenen waardoor niet alleen de kans op het ontstaan van trombose tijdens een zwangerschap toeneemt maar ook de kans op het ontstaan van spataderen. Ook spataderen in de schaamstreek en op de labia (schaamlippen) is een veelvoorkomend probleem. Dit verdwijnt vaak grotendeels wanneer de baby geboren is.

Behandeling

Tijdens een zwangerschap worden spataderen niet behandeld maar is het vooral van belang preventieve maatregelen te nemen en de situatie te stabiliseren met compressiekousen. Ook voor het dragen van kousen tijdens een zwangerschap zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden. Livit zoekt samen met u naar de best passende kous. Hierbij kunt u denken aan een zwangerschapspanty, korte kousen, lange kousen of een legging.

Ons advies

Het is niet verstandig te wachten met de behandeling van spataderen tot na uw laatste zwangerschap. Vanaf drie tot zes maanden na de bevalling raden wij u aan bij ons te komen voor een consult om een controle te laten uitvoeren van de inwendige aders.