Spataderen

Algemeen

Spataderen of varices zijn kronkelende bloedvaten onder de huid. Het zijn aders die hun natuurlijke elasticiteit hebben verloren en/of waarvan de kleppen niet goed functioneren. Spataderen zitten meestal in de benen en kunnen oppervlakkig en zichtbaar zijn in de vorm van kleine bloedvaatjes. Ook kunnen het grotere opgezwollen bobbelige vaten zijn. Het is ook mogelijk dat de spataderen dieper liggen en dus onzichtbaar aan de buitenkant zijn.

Oorzaak

Spataderen kunnen ontstaan door erfelijkheid, zwangerschap, overgewicht, veel staan en door weinig bewegen. Spataderen kunnen ook het gevolg zijn van een trombosebeen. Eén op de vier mensen heeft spataderen, vrouwen wat vaker dan mannen.

Klachten

Spataderen hoeven niet altijd klachten te geven. De aanwezigheid ervan wordt wel vaak als lelijk of cosmetisch storend ervaren. Het omgekeerde komt ook voor. Dan zijn er wel klachten maar zijn de spataderen (nog) niet zichtbaar. De klachten kunnen bestaan uit jeuk, krampen, onrust en een zwaar en vermoeid gevoel in het been. Soms kan er huiduitslag ontstaan, huidverkleuring, vocht in het been of een moeilijk genezende wond.

Behandeling

Door middel van een echo onderzoek wordt bepaald of er sprake is van inwendige spataderen en/of uitsluitend oppervlakkige spataderen. Aan de hand van de uitslag zullen wij u een voorstel doen voor de best aangewezen behandeling. De behandeling kan bestaan uit een endoveneuze behandeling al dan niet gecombineerd met een Muller flebectomie.