Ontsierende adertjes

Algemeen

Dit zijn over het algemeen cosmetisch bezwarende, kleine in de huid liggende, oppervlakkige (spat)adertjes welke zich presenteren in de vorm van fijne, vertakte ‘spinnenwebben’. Ze vallen dus vooral op vanuit esthetisch oogpunt en geven zelden klachten. Andere benamingen zijn: gesprongen vaatjes, Besemreiser, berkentakjes, teleangiectasieën of spiderwebs.

Oorzaken

Besemreiser adertjes is een veel voorkomende afwijking. Waardoor ze ontstaan, is niet geheel duidelijk. Mogelijk spelen hormoonschommelingen tijdens zwangerschap, erfelijkheid en/of een staand beroep een grote rol in het ontstaan van de deze adertjes op de benen. Wat belangrijk is voordat deze adertjes behandeld kunnen worden is om uit te sluiten dat er een inwendige spatader aan ten grondslag ligt.

Behandeling

De behandeling van ontsierende vaatjes is met inspuitingen (sclerocompressietherapie) of met een ND YAG-huidlaser. Afhankelijk van het soort adertjes, de grootte van de adertjes, de diameter van de adertjes en uw huidtype zullen wij u een voorstel doen voor de best aangewezen behandeling.