Elastische ( compressie ) kousen

Het dragen van elastische compressie kousen kan helpen klachten van de spataderen te verminderen en verergering van de spataderen tegen te gaan. Gebruik ze bijvoorbeeld als u een staand beroep heeft of tijdens de zwangerschap. Elastische kousen drukken op de aderen en bevorderen daardoor de terugstroom van bloed naar het hart. Omdat elastische kousen nauw om uw benen moeten sluiten, moeten ze heel goed passen en dus op maat worden aangemeten. Het is de bedoeling dat elastische kousen iedere dag en de gehele dag worden gedragen.

Livit en Venocare adviseren bij dagelijks gebruik om elastische kousen elk jaar te vervangen, omdat het elastiek na die tijd te slap wordt. Zeker op warme dagen kunnen steunkousen irritatie of jeuk geven. Dat kan zijn omdat de huid van de benen wat uitdroogt door het dragen van de kousen.

Voor de vergoeding van elastische kousen is een medische indicatie noodzakelijk deze indicatie kan worden gesteld door uw huisarts, medisch specialist of door Venocare. De vergoeding vind plaats vanuit de basisverzekering en wordt ook altijd eerst verrekend met het ( eventueel ) openstaande eigen risico. De declaratie van therapeutische compressiekousen, compressiebandage en/of compressiehulpmiddel met medische indicatie verloopt via Livit. Deze naam vindt u dan ook terug op uw declaratieoverzicht van uw zorgverzekering. Tevens gelden voor de levering van al onze compressiekousen de algemene voorwaarden van Livit orthopedie.

Bij Livit kunt u met een medische indicatie terecht voor verschillende typen compressiehulpmiddelen:

  • Therapeutisch elastische (been) kousen, in bijna alle merken
  • Compressiebandages, zoals: Farrowwrap en Circaid
  • Compressiebroekjes, zoals: Tinkfit en Curetex

Bij Venocare en in onze webshop kunt u zonder medische indicatie terecht voor verschillende typen compressiehulpmiddelen:

  • Medi en Juzo Compressiekousen (kniekous, bovenbeenskous of panty) in de kleur zwart, voor mensen met een staand beroep of voor tijdens reizen.
  • Medi Duomed en Sheer en soft compressiekousen, deze zijn geschikt voor na een spataderbehandeling. In de kleuren zwart en huidkleur.
  • Fembrace tegen zwangerschapsspataderen in de schaamstreek