De endoveneuze behandeling van inwendige spataderen (EVLT)

Algemeen

Bij deze behandeling wordt de inwendige spatader middels een warmte katheter van binnen uit (endoveneus) dicht gesmolten. Hierdoor wordt de spatader uitgeschakeld en zullen de gezonde aderen de functie overnemen.

Tijdens de behandeling

Met behulp van de echo wordt de inwendige ader opgezocht en onder plaatselijke verdoving aangeprikt. Hierna wordt de behandelkatheter opgevoerd en krijgt u in het bovenbeen een aantal verdovingsprikken. De laser behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Naderhand draagt u 24 tot 48 uur een non-stop een compressiekous. Dagelijkse activiteiten en zelfs sporten mag u meteen hervatten. Wel is het raadzaam twee tot vier weken niet naar de sauna te gaan  of een warm bad te nemen. Ook zwemmen wordt de eerste week afgeraden. Bij een operatieve behandeling van spataderen is er een kleine kans op complicaties. De mogelijke bijwerkingen zijn: nabloeding (zelden), wondinfectie (zelden) en trombose (zeer zelden). Het is normaal dat er na de ingreep blauwe plekken ontstaan of dat er een trekkend gevoel ontstaat  in het bovenbeen of kuit. Dit komt door inwendig littekenweefsel en zal na een aantal weken verdwijnen. Veel bewegen bevordert de genezing.

Er zijn verschillende technieken mogelijk voor een endoveneuze behandeling. Venocare biedt twee technieken aan. Dit zijn de EVLT (endoveneuze lasertherapie) en de VNUS Closure (radiofrequente ablatie).

Bekijk hieronder een aantal voorbeeld filmpjes van een endoveneuze behandeling.