De endoveneuze (laser) behandeling van inwendige spataderen

Algemeen

Inwendige spataderen zijn aders die hun natuurlijke elasticiteit hebben verloren en/of waarvan de kleppen niet goed functioneren. Inwendige spataderen zitten meestal dieper in de benen en kunnen dus onzichtbaar zijn aan de buitenkant.

Oorzaak

Spataderen kunnen ontstaan door erfelijkheid, zwangerschap, overgewicht, veel staan en door weinig bewegen. Spataderen kunnen ook het gevolg zijn van een trombosebeen. Eén op de vier mensen heeft spataderen, vrouwen wat vaker dan mannen.

Klachten

Inwendige spataderen hoeven niet altijd klachten te geven. Wanneer er klachten zijn bestaan deze vaak uit jeuk, krampen, onrust en een zwaar of vermoeid gevoel. Soms kan er huiduitslag ontstaan rondom de enkels, huidverkleuring, vocht in het onderbeen of een moeilijk genezende wond.

Behandeling

Door middel van een echo onderzoek wordt bepaald of er sprake is van inwendige spataderen en/of bijkomende oppervlakkige spataderen. Aan de hand van de uitslag zullen wij u een voorstel doen voor de best aangewezen behandeling. De behandeling kan bestaan uit een endoveneuze behandeling al dan niet gecombineerd met een Muller flebectomie.

Tijdens de behandeling

Met behulp van de echo wordt de inwendige ader opgezocht en onder plaatselijke verdoving aangeprikt. Hierna wordt de behandelkatheter opgevoerd en krijgt u in het bovenbeen een aantal verdovingsprikken. Vervolgens wordt de inwendige spatader met een warmte katheter van binnen uit (endoveneus) dicht gesmolten. Hierdoor wordt de spatader uitgeschakeld en zullen de gezonde aderen de functie overnemen. De endoveneuze behandeling duurt per (ader)traject ongeveer 15 minuten. Vaak behandelen we in combinatie met een Muller behandeling en duurt de ingreep langer (45-60 minuten).

Na de behandeling

Na de behandeling draagt u de eerste 48 uur dag-en-nacht een compressiekous. Dagelijkse activiteiten en zelfs sporten mag u meteen hervatten. Wel is het raadzaam twee weken niet naar de sauna te gaan of een warm bad te nemen. Ook zwemmen wordt de eerste week afgeraden. Bij een operatieve behandeling van spataderen is er een kleine kans op complicaties. De mogelijke bijwerkingen zijn: nabloeding (zelden), wondinfectie (zelden) en trombose (zeer zelden). Het is normaal dat er na de ingreep forse blauwe plekken ontstaan deze zullen na een aantal weken volledig verdwijnen. Direct zonlicht op de verse littekentjes is de eerste tijd af te raden. Dus als u in de zon wilt smeer dan altijd minimaal een SPF30 op de behandelde plekjes.

Er zijn verschillende technieken mogelijk voor een endoveneuze behandeling. Venocare biedt verschillende technieken aan. Dit zijn de EVLT (endoveneuze lasertherapie), de VNUS Closure en de Venclose (radiofrequente ablatie).

Bekijk hieronder een aantal voorbeeld filmpjes van een endoveneuze behandeling.